Balkan Asia Convention 2019 

Prvi dan – četvrtak, 4.7.

Velika sala

13:30h — Predavanje: Novo doba shonena?

Poslednjih nekoliko godina, webtoon industrija je u porastu, sa gomilom naslova koji ubrzano grabe svoj deo tržišta. U ovom predavanju se osvrćemo na bitne faktore koji su doprineli tome. Da li je manga industrija jednom nogom u grobu? Naravno da ne, ali pričaćemo i o tome zašto zapadnom tržištu možda više odgovara nešto novo.

15:00h — Predstavljanje: Darkwood

Darkwood – Domaći izdavač stripova koji u svojoj ponudi ima i neke od najpopularnijih manga naslova u svetu. Na ovoj tribini ćete moći da čujete nešto više o izdavaču, ali i njihovim planovima za nova izdanja.

16:00h — Predavanje: Psihologija kospleja

Planetarno popularan hobi, kosplej, u Srbiji je zaista uzeo maha tek u proteklih pet godina. Međutim, on je različito prihvaćen kod prijatelja, roditelja i šire familije kosplejera. Razlozi su brojni – sama atipična pojava osoba koji se bave ovim hobijem nameće mnoga pitanja, brigu i predrasude. Šta kostimiranje uz šarene perike i kontaktna sočiva zapravo čini kosplej tako privlačnim kod ljudi različitih starosnih doba, da zavređuje njihovo vreme, novac i posvećenost? Otvoreno razgovaramo o svim aspektima kospleja, i njegovoj prirodi kao uzročnog i posledičnog faktora u ljudskoj psihi i životu. Prisustvo sa članovima uže porodice i prijateljima dobrodošlo.

17:30h — Predavanje: Uvod u istoriju, tradiciju i kulturu Kine

Osim što je jedna on najvećih svetskih sila, Kina je poznata po svojoj bogatoj istoriji i kulturi. Hrana, festivali i legende često bude znatiželju i zapadnu za oko svima koji se susretnu sa njima. Na ovom panelu ćemo se potruditi da sve to što bolje dočaramo i samo malo zagrebemo ovu ogromnu temu o istoriji, tradiciji i kulturi NR Kine.

19:00h — Svečano otvaranje i nagradna igra

19:30h — Projekcija: “Alita”

Film je nastao na osnovu mange Kišira Jukita, „Gunnm“, iz 1990. godine, a koja je u engleskom prevodu preimenovana u „Battle Angel Alita“. Iako se sumnjalo da do snimanja neće doći, pošto je producent Džejms Kameron izrazio želju da napravi igranu verziju filma još 2000. godine, film je ipak doživeo premijeru početkom ove godine, u režiji Roberta Rodrigeza. Film je doživeo veliki uspeh, a napravljen je kao kombinacija igranog filma sa brojnim animiranim likovima, između ostalih i sama Alita, koju glumi Roza Salazar.

Radnja je smeštena u dalekoj budućnosti u kojoj je, kao posledica davnog rata, jedini preostali lebdeći grad od nekada ogromne ljudske civilizacije ostao Zalem. Upravo u smeću koje pada iz Zalema, doktor Ido pronalazi oštećenu kiborg devojčicu kojoj napravi novo telo i daje ime Alita.

Mala sala

14h — Predavanje: Uloga muzike u anime serijama F4F

Od tradicionalne japanske muzike do anime openinga, j rock-a i pop-a. Analiziranje anime OST-a. Dođite da zajedno prodiskutujemo o vašoj omiljenoj muzici.

15:30h — Predavanje: Japanski kečeri: najduže trajući šonen anime svih vremena

Profesionalno Rvanje (ili kako mi nazivamo kečeri) je fenomen koji je imao ogroman uticaj na japansku pop kulturu kasnog 20. i 21. veka. Uprkos ovome, retko je pomenut u bilo kojim relevantnim diskusijama. Ovom tribinom želim ući u istoriju Puroresua i objasniti značaj koji su znojavi polu-goli muškarci koji se sumnjivo grle imali na Japan kao zemlju i zašto je to važno za anime, video igre I sl.

17h — Radionica: Brazen and Bold – Kosplej gosti

Tokom ove interaktivne demonstracije naučićete osnove pravljenja kalupa od silikona i izlivanja replika od veštačke smole. Posle radionice znaćete o materijalima neophodnim za izlivanje kalupa kao i o tehnikama koje se koriste, najčešćim greškama ali i kako izbeći te greške.

18:30h — Predavanje: Korejski TV

U današnje vreme život se ne može zamisliti bez bilo kakve vrste zabave. Gledanje filmova, serija pa i youtube klipova je deo bilo čije svakodnevnice, pa čak i naroda Koreje. Ali da li ste znali da je TV u Koreji i dalje veoma popularan? Na ovom predavanju saznajte više o tome sta tačno privlači Korejce da redovno prate televizijski program i šta se na njemu nalazi kao i na koje sve načine se može stići do njihovog emitovanja.  

Amerikana

Turnir: Jump Force

15h Manga radionica – “Art Džem” – Takmičenje u crtanju

Ispred sale Amerikane vas čeka neobično takmičenje u crtanju- brzinsko! Bićete u prilici da na licu mesta zadatog manga lika predstavite u određenoj pozi ili situaciji, u trci sa vremenom i urnebesnim zadacima. Naši predavači manga radionice će biti tu da vas ohrabre, a najveštiji i najmaštovitiji će biti i prikladno nagrađeni. Naravno, svi zainteresovani za upis nove generacije Sakurabanine manga škole Mugen moći će da se za detalje raspitaju na licu mesta!

18h — Kpop Random Chorus Dance

Kao i prošlog puta pripremamo vam nezaboravni kpop random chorus dance. Ponesite nam dobro raspoloženje i pripremite koreografije, jer svaki učesnik od nas dobija male poklončiće. Nadamo se da ćete nam se i ovog puta pridružiti.
KCrew

20h — Žurka na otvaranju

Ekipa Sounds of Asia će se potruditi da i ovaj put napravi žurku u kojoj će svi posetioci uživati u zvucima azijske popularne muzike.

Dragi naši gosti, pozivamo Vas da se zajedno zabavimo uz novu SoA žurku! SoA žurka će se održati 04.07.2019. godine u okviru konvencije BACon 2019, u sali Amerikana od 20h.

Propratni program:

Taverna:

Sala Amerikana će i ovoga puta poslužiti kao taverna, tj. mesto gde će posetioci moći da se osveže uz sokove, domaće pivo ili uz sushi. Takođe, ovde će biti i takmičenja u video igrama, kao i fotkanje kosplejera. Dakle, ćošak za zabavu i opuštanje.

Prodajni sajam

Održava se svaki dan od 13h do 21h. Naš prodajno-izložbeni sajam s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje konvencije jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeća, posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba.

WACOM štand

U okviru WACOM štanda, svakog dana će drugi ilustrator iz manga radionice – Mugena držati malu demonstraciju korišćenja WACOM tableta i opreme za ilustracije. U četvrtak će sa vama biti Teodora Ješić. Teodora je rođena 1997. u Beogradu. Ona je Student na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija.

Kosplej štand

Kao i svake godine, na kosplej štandu Sakurabanine radionice kosplejeri će svakodnevno moći da se posluže alatkama u slučaju da neki deo kostima popusti. Ovde ćete moći da kupite i neke od uvek traženih kosplej aksesoara i printove Sakurabanine kosplej ekipe.

Izložba radova

Tema ovogodišnjeg BACon-a i takmičenja za najbolji likovni rad u manga stilu je „Pogled u zvezde“. Kao i svake godine, biće izložba svih takmičarskih radova, a najbolji radovi na glavnu temu će biti nagrađeni, dok će za slobodnu temu biti nagrađen samo jedan rad. Pored redovne podrške kompanije “Wacom”, ovoga puta najbolji rad će podržati i g. Soićiro Ohira iz Japana u vidu novčane nagrade u vrednosti od 10.000 dinara.

Santoka izložba haiku poezije

Izložba sa drugog Santoka internacionalnog haiku i haiga konkursa, pod temom “Sloboda”, biće održana od 4. do 7. jula, na kojima će biti predstavljeni pobednički radovi iz svih krajeva sveta, predstavljeni kroz umetničku fotografiju, kaligrafiju i poeziju.
“Na Drugi Santoka internacionalni haiku konkurs je pristiglo ukupno 179 haiku pesama iz 42 zemlje i sa 6 kontinenata, a valjda će nam sledeće godine pisati i taj prvi kraljevski pingvin sa dalekog i hladnog Antarktika.
Šalu na stranu, veći broj pesama doneo je i veću odgovornost, te još više otežao i ovako nezahvalan zadatak izbora najboljih haiku radova. I sam tragajući za slobodom u samoći
Himalaja, odabrao sam sledećih 6 pesama koje su svojom lepotom, snagom i jednostavnošću učinile da bar na tren osetim njen slatki ukus.”
— Damir Damir, na svetom tlu Namo Bude, 9. aprila 2019. godine
Na haiga konkurs u okviru Santoka konkursa pristiglo je 38 radova iz 17 zemalja.
Svojom ekstravagantnošću i lepotom izdvojilo se 6 haiga koje su ovom prilikom i nagrađene.
Pobedničke haiku pesme je ispisao na japanskom kaligraf Vladan Pavlović.
Prevod na srpski jezik je uradio Aleksandar Vasić, a na japanski jezik Margareta Samoran.